Prevalin Oogdruppels €7,48

Rode ogen

Er kunnen vele oorzaken ten gronde liggen aan rode ogen. Op deze pagina bespreken we een tweetal aandoeningen waarbij er sprake is van jeukende ogen, met rode ogen als gevolg.

Snel van uw jeuk af? Kies dan voor de oogdruppels van Prevalin!

Ontstoken slijmvlies (Conjunctivitis)

Dit betreft de meestvoorkomende oorzaak van een rood oog. De oorzaak van conjunctivitis ligt in een virus infectie, bacterie, allergie, droge ogen symdoorm of irriterende mater (zoals stoffen) in de lucht die het oog kunnen irriteren. Onstoken slijmvlies leidt onder meer pijn aan de ogen, opgezwollen ogen, rood gekleurde ogen, pusvorming (vaak geel- of groenachtig van kleur). Deze pusvorming hoopt zich tijden de nachtrus vaak op, waardoor oogleden ’s ochtends aan elkaar vast kunnen plakken. De beste manier om de ogen ’s ochtends voorzichtig te openen is middels een lauw-warme vochtige handdoek. Hiermee kan de pusvorming voorzichtig verwijderd worden.

Een rood oog vanwege alergie, gaat vaak gepaard met stevige jeuk en sterk tranende ogen (waterige afscheiding). Veelvoorkomende oorzaken van een alergische reactie zijn hooikoorts, huidschilfers en stoffen.

Verder kunnen chemische stoffen, zoals huishoudelijke middelen of rook, ook ten grondslag liggen aan rode ogen. Het oog uitvoerig uitspoelen is de beste remedie hiertegen.

Als laatste kan conjunctivitis ook een teken zijn van een onderliggende ziekte. Denk hierbij vooral aan reumatische aandoeningen, zoals artritis en systemische lupus erythematosus (SLE).

Onstoken oogleden (Blefaritis)

Ontstoken oogleden, ook wel Blefaritis genaamd, is het gevolg van een onsteking van het oog door bacteriën. Symptomen van ontstoken oogleden zijn: rode verkleuring, opgezwollen oogleden, schilfers en/of korstjes tussen wimpers, pusvorming, jeuk, pusvorming, moeilijk verdragen van fel daglicht, ogen plakkerig na een nachtrust. Onstoken oogleden kunt u het beste voorkomen door consequent schoonmaken en reinigen van de oogleden en het gehele oog. Ook hier kunnen antibiotische oogzalf of oogdruppels bij helpen.